26. september 2007

Sommarfuglhonning

Mine trufaste lesarar vil ha fått med seg at eg les ein del av Marit Kaldhol, og det er ikkje heilt tilfeldig. Eg kjenner nemleg Marit ganske godt. Ho var norsklæraren min på vidaregåande (dette var før ho la opp for å vere forfattar på heiltid), og vi har no jamnleg kontakt pr. mail og over ein kaffikopp når det høver seg slik.

Sommarfuglhonning er tittelen på Marit Kaldhols aller første teaterstykke, som skal ha urpremiere under den nært føreståande Samtidsfestivalen. Stykket blir spelt på Det Norske Teatret fredag 12. og laurdag 13. oktober, noko eg sjølvsagt har tenkt å få med meg. Her er omtalen av stykket og dramatikaren:

Evy kommer tilbake til barndomshjemmet etter morens død. Minnene trenger på og mor manes fram til et oppgjør som aldri skjedde mens hun levde.

SOMMARFUGLHONNING omhandler det dilemma som et barn står i når overgriper er en nær og elsket person. Den voksne spiller på barnets lojalitet for å oppnå makt. I forestillingsregien beholdes denne grunnkonflikten.

Marit Kaldhol om å skrive dramatikk: "Leitar etter ei form – minst like viktig som innhald – gjerne med surrealistiske trekk, og som er konkret forankra, men filosofisk/poetisk i uttrykket: lyden av noko sprøtt som knekk. Vil kanskje vise fram, heller enn kommentere, nokre paradoksale fasettar av smerter og gleder ved å vere menneske i ei absurd verd."

Marit Kaldhol, født 1955, er lyriker, barne- og ungdomsromanforfatter. Hun debuterte i 1983. SOMMARFUGLHONNING er hennes debut som dramatiker.

6 kommentarer:

leselama sa...

Jeg har bare lest "I huda er gud ein munn" - som jeg også har i hylla mi - og jeg husker den som rimelig "frisk" i ordbruken. ;-)

Stilig å ha hatt en norsklærer som både har blitt forfatter og som samtidig har beholdt kontakten med de tidligere elevene sine! Det må jeg si. All ære! Det er bare å ønske henne masse lykke til på scenen også!

Aina sa...

Ja, det er ganske stilig :)

Før ho blei norsklæraren min, hadde eg berre lese "Farvel, Rune" av henne, og hugsar den som ei kjempetrist bok med nydelege teikningar. Men etterpå har eg jo lese litt meir. Ho skriv mykje forskjellig, det er ikkje alltid ordbruken er "frisk", som du kallar det :) Det kjem nok ein del an på temaet og målgruppa.

Det må seiast at ho var forfattar lenge før ho blei læraren min i 1995, Marit debuterte allereie i 1983 og har vel gitt ut rundt 20 bøker no.

Cassandra Mortmain sa...

Hm... Betyr det at du er ålesunder, du også?

Aina sa...

Ja, eller nesten iallfall. "Du også"? Som i som Marit, eller som deg? :)

Cassandra Mortmain sa...

Som i både Kaldhol og meg. Vi er fra samme nabolag.

Aina sa...

Okei :)