19. mars 2009

Brødrene Karamasov

Parkett, andre rad, sete seks, hovedscenen på Nationaltheatret. Brødrene Karamasov, onsdag 18. mars 2009.

Fantastisk.
Fantastiske skodespelarar, stykke, regi, scenografi, musikk. Det einaste eg har å utsette var at det var altfor varmt i salen. Kvelande varmt. Elles var alt topp. Alt!
Og god kvitvin i pausen.
Eg elskar Nationaltheatret. Og denne regissøren likte eg også. Dessverre går stykket berre fram til laurdag, så for dei som vil ha det med seg er det best å få ut fingeren!

Her er Nationaltheatrets omtale av stykket:

En mordgåte, en familieskildring, et psykologisk drama - og ikke minst en samtidsskildring fra 1880-tallets Russland.

Brødrene Karamasov regnes av mange som hovedverket til den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij (1821-1881). Fortellingen om brødrene Karamasov er et av litteraturhistoriens rikeste verk; en mordgåte, en familieskildring, et psykologisk drama, en idéroman – og ikke minst en samtidsskildring fra 1880-tallets Russland.

Fjodor Karamasov er en rik, vellystig drittsekk. Han har fått fire sønner med tre kvinner. Den eldste, Dmitrij, er pasjonert og krangler med sin far både om penger og etter hvert den samme kvinnen, Grusjenka. Den nest eldste, Ivan, representerer rasjonaliteten. Han klarer ikke tro på det gode i verden, slik hans yngre bror, Aljosja, gjør. Aljosja er kristuslignende figur, som ikke vil noen vondt. Han velger et liv i kloster. Den yngste halvbroren, Smerdjakov, er en ondsinnet epileptiker født utenfor ekteskap. Når faren blir myrdet, peker bevisene mot Dmitrij, men hvem av brødrene har egentlig skylden? Dostojevskij bruker mordintrigen til å utforske evige spørsmål om skyld, ansvar og det ondes problem.

I stjerneinstruktøren Oleg Kulikovs dramatisering og regi, byr Brødrene Karamasov på et fargerikt russisk miljø. Ryggesløse kvinner, hellige menn, onde godseiere og djevelen selv befolker persongalleriet.

I hovudrollene: Per Jansen, Fridtjov Såheim, Mads Ousdal, Mariann Hole, Henriette Steenstrup, Trine Wiggen.

Og her er traileren:

7 kommentarer:

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Å, hjelp! Jeg hadde jo veldig lyst til å få med meg dette stykket.

Aina Basso sa...

Det er ledig på laurdag, men ikkje før, såg det ut til! Hiv deg på, no, veldig bra!

Monica sa...

Ser unektelig dritbra ut. Jeg skal på fjellet og rekker jo ikke dette. Men trailer, wow! Teatrene sakker ikke akterut for kinoene, men kaster seg frampå. Kult!

Aina Basso sa...

Ja, kjempekult! Men traileren var kjempedårleg i forhold til stykket! Eigentleg er det greitt å sjå det på slutten av ein periode, når det er skikkeleg innarbeidd. Veldig, veldig bra. Men fjellet er sikkert også veldig fint, må jo nyte det før VÅREN kjem!

heklehatt leser sa...

å, så bra det ser ut! jeg skal se det på lørdag med familien og gleder meg veldig. For øvrig enig med aina og monica i at det utover våren blir vanskeligere og vanskeligere å prioritere "inneaktiviteter": både vårlys og tidlig sommervarme må nytes! (eller, dere sa vel ikke det direkte, men jeg jeg leste det inn mellom linjene fordi jeg mener det selv...:-))

Aina Basso sa...

Hahaha. Bra lese mellom linjene, heklehatt! Kos deg på laurdag! Og så tek vi ein kaffi snart, sant?

heklehatt leser sa...

gjett om!