5. juni 2007

Min personlege barnekanon

Eg tek opp ein av trådane frå En blogg for bokelskeres innlegg om leseglede; om å inspirere barn til lesing gjennom å la dei få lese det dei har lyst til å lese, og gjennom å kanskje sjølv sette eit godt døme, ved å velge bokhylla framfor fjernsynsskjermen innimellom. Kva var det som gjorde at eg blei glad i å lese, kva las eg då eg var yngre, og kva var min inngang til litteraturen?

I mi familie har det alltid vore tradisjon for ei kosestund med lesing på senga. I dei yngste åra las foreldra mine til meg, seinare tok eg boka i eiga hand. Spesielt far min har eg alltid forbunde med lesing. Han har alltid lese på senga, er sjeldan ein stad utan ei bok i nærleiken, og det var han som gjekk i bokhandelen og ba om råd til gode barne- og ungdomsbøker til meg. Her er dei bøkene som har lagt grunnlaget for mi leseglede:

Pippi-bøkene av Astrid Lindgren
Teskjekjerringa av Alf Prøysen
Ole Brumm av A. A. Milne
Mio, min Mio av Astrid Lindgren
Den hemmelighetsfulle hagen av Frances Hodgson Burnett
Heidi av Johanna Spyri
Anne fra Bjørkely av L. M. Montgomery
Frøken detektiv av Carolyn Keene
Matilda av Roald Dahl
Skygge-bøkene av Maria Gripe

4 kommentarer:

Tehme Melck sa...

Hyggelig at du tar opp temaer fra bloggen min (litteratur og kjærlighet, leseglede). Og takk for opplysningen om ja-setningene til Virginia Woolf.

Aina sa...

Sjølv takk. Fint å bli inspirert til nye innlegg.

kristine sa...

Jeg har tenkt på om jeg hadde en tilsvarende barnekanon, men bortsett fra Anne fra Bjørkely bøkene, tror jeg generelt det var at jeg leste mye forskjellig som var tingen.

Foreldrene mine tok meg med på biblioteket fra så tidlig jeg kan huske og jeg kan huske en billedbok som var veldig lilla om noen som kledde seg ut som jeg lånte igjen og igjen. Jeg lånte aldre særlig mange bøker fra ungdomsavdelingen, men lånte og låner fortsatt fra barne og voksenavdelingen. Generelt kan man vel si at jeg var interessert i det meste. Det var viktig for meg å låne mange bøker, f.eks ti, og lese så mange jeg kom igjennom til neste gang, som gjerne var en uke eller to senere.

I tillegg til de bøkene du nevner hadde jeg stor glede av bøkene om Kulla-Gulla, bøker om vikinger (både barne og voksenbøker), bøker med pene forsider, tegneserier, opplesning på radioen, Historien om - serien (som jeg i ettertid tror var veldig dårlig) og ungpikebøkene til moren til bestevennina mi.

Aina sa...

Eg las også veldig mykje forskjellig, "rått og røte", som vi kallar det der eg kjem frå. Det gjekk i det meste frå "Sigurd Drakedreper" til "Tvillingtrøbbel" frå Tuppen og Lillemor-klubben. Eg var svært sugen på litteratur, og las mykje, og bøkene mine mange gongar. Eg las sjølvsagt også jenteblad, som "Starlet". Veldig interessant då eg var ni til tretten år.