22. juni 2009

"Dersom dette er skrive av ein mann, må eg revurdere alt"

I helgas utgåve av Dag og Tid utfordra journalist Agnes Ravatn litteraturkritikar Cathrine Krøger og sosiolog Unn Conradi Andersen, som er aktuell med boka Har vi henne nå? om korleis kritikarar både umedvite og medvite tek på seg kjønnsbriller når dei vurderer kvinnelege forfattarar.

Utfordringa var ein blindtest på sitat frå ulike mannlege og kvinnelege forfattarar, og dei to deltakarane skulle gjette kjønnet til forfattaren.

"Til Dagsavisen 3. juni seier Unn Conradi Andersen at menn òg skriv om dei nære ting, og kvinner om samfunnet rundt seg: «Tar man bort navnet fra bokomslaget, ville det være vanskelig, enn si umulig, å avgjøre om en norsk samtidsroman er skrevet av en mann eller en kvinne. Så når kritikerne leser forfatterne ulikt, er det fordi de har ulike forventninger knyttet til kjønnet på den som skriver.»

Dagen etter parerer Dagbladets litteraturkritikar Cathrine Krøger slik: «Klart det fins bøker som man umiddelbart ser at er skrevet av en kvinne! Når jeg åpner boka, og det på første side for eksempel står noe sånt som: ‘Jeg ligger i fosterstilling. Jeg tegner en sirkel rundt min egen kropp’, vet jeg at det står en kvinne bak. Ingen menn skriver sånn, med mindre det er ironi eller parodi.» (Dagsavisen 4. juni). Krøger trekkjer fram Hanne Ørstavik som ein forfattar som skriv «med en kroppslig nærhet som jeg får fullstendig fnatt av»."

Så til verket. Eg skal her gi to døme frå blindtesten:

"11. Gardinflor er spent opp mellom kvinnen i kjernehuset sitt og de øvrige, som også besitter egne hjem og egenheter. De fattige, også de har bosteder der de vennlige ansiktene deres er samlet, bare det evig like skiller dem. Slik sovner de: ved å vise til sine forbindelser med direktøren som, pustende, er deres evige fader. Denne mannen, som skjenker dem sannheten som sin egen pust, så selvfølgelig regjerer han, har nå fått nok av damene og skriker om seg at han bare treng­er denne ene, sin egen.
Krøger: – Kinkig. Dette er godt. Eg svarar dame.
Conradi Andersen: – Mann.
Svar: Elfriede Jelinek: Lyst (1989)"


"15. Plutselig, som grepet ut av tomme lufta, sitter hun der.Her.Det må altså være her hun er falt ned nå.Hun.Her er hun dalt ned og svever omkring i sin egen kropp.Hun stirrer ned i hendene sine og studerer dem nøye som om det er første gang hun ser dem.En munn, hennes egen munn, gaper over et stykke skårent wienerbrød, som en hånd, hennes egen hånd, har løftet opp til ansiktet og nå holder der, mellom tennene, et øyeblikk, tomt og hvitt som evigheten.
Krøger: – Dette er akkurat det vi kallar kvinnelitteratur. Akkurat slik. Dersom dette er skrive av ein mann, må eg revurdere alt.
Conradi Andersen: – Mann.
Svar: Hans Herbjørnsrud: Vannbæreren (1984)"


Viss du lurer på kven som vann kan artikkelen i sin heilskap lesast HER.

8 kommentarer:

Avil sa...

Eg ler og ler. Eg kan ikkje hjelpe for det. Fantastisk skrive sak.

Aina Basso sa...

Ja, det er eg heilt einig i!

Midifila sa...

Flott lesesak og artig vri!

heklehatt leser sa...

He-he - jeg tar meg alltid i ganske raskt og fordomsfullt å anta at det er hhv. mann eller kvinne som har skrevet det jeg leser (hvis jeg da altså ikke vet det). Ofte går konklusjonen rett og slett fra om hovedpersonen er dame eller mann etter teorien: "Mann = skrevet av mann", "kvinne = skrevet av kvinne". Her er det imidlertid fort gjort å tabbe seg ut. Men ofte tar lesingen en annen kulør når jeg oppdager at forfatteren har motsatt kjønn av hva jeg trodde.
har dere forresten lest Det jeg elsket av Siri Hustvedt? Hun skriver en hel roman i jeg-form, der jeg-personen er mann. Totalt troverdig. Men rart fordi man hele tiden har i bakhodet "men hun er jo kvinne.."...?

Aina Basso sa...

Ja, dette var gøy! Eg prøvde å gjette sjølv medan eg las, men oftast var eg utolmodig etter å sjå kva dei to deltakarane gjetta og kva fasiten var. Enkelte synest eg var lettare å gjette enn andre. Men problemet er jo oppvurderinga som er knytt til kjønn.
"Dette var bra, dette må vere skrive av ein mann," liksom. Kor høyrer det heime?

Lindkvist sa...

Jeg gleder meg til at Cathrine Krøger skal revurdere alt. Kanskje hun kan komme med litt bedre anmeldelser etterhvert. Selv om hun er dame.

Aina Basso sa...

Men trur du ho revurderer alt, då? Og korleis vil det i så fall gjere seg utslag i meldingane? Fortsetjing følgjer!

Aina Basso sa...

(der høyrte eg kjenningsmelodien til "Soap" og stemma til Harald Mæle i hovudet)