18. mars 2009

I begynnelsen var Kaos

Då denne boka låg på stovebordet på Giske, fekk niesa mi på seks år regelrett kregdå av omslaget. Ho syntest det var frykteleg skummelt. Og det hjelpte ikkje at eg sa sjå kor fine auge han har, og han er eigentleg snill. Eg måtte snu boka med fjeset ned mot bordplata.

Tilfeldigvis: Arial Footlights forhistorie er den første romanen til fjorårsdebutanten (og arkeologen) Silje E. Fretheim og Steingard Vada, og er ein tjukk fantasyroman/ -biografi som handlar om forhistoria til seinare informasjonsminister i Landet, Arial Footlight.

Gyldendal skriv:

En fantastisk biografi fra en utrolig verden

Så mye har vært sagt og skrevet om statsråd Arial Footlight at man kan spørre seg om det kan være nødvendig med en bok som denne. Nødvendig? Neppe, men ville vi vært Arial Footlights forhistorie foruten? Hvor mange statsråder har en forhistorie som inkluderer magiske steiner, tenkende planter, en trehodet drage og en ærlighet som grenser mot det selvdestruktive?

Silje E. Fretheim har med Tilfeldigvis: Arial Footlights forhistorie skrevet en svært original fantasyroman du sent vil glemme. Vi følger Arial Footlight fra han entrer verden i en liten landsby i Hertugdømmet Escandzone til han via en på alle måter utrolig reise ender opp som informasjonsminister for Tostine Rogine, dronning av Landet.

Eg likte denne boka veldig godt. Silje E. Fretheim har gjort ein solid og god jobb, ho skriv godt og lesinga flyt lett, det er interessant og ofte spennande lesing. Eg er kanskje aller mest imponert over forfattarens evne til å lage anagram, ein kunst eg gjerne skulle hatt sjølv. Det er ikkje den mest fantastiske av fantasyromanar: vi har ikkje hekser og dragar og troll, eller norrøn mytologi, for den del, men historia føregår i ei parallell verd, med mange likskapar til vår og, skal det vise eg, også eit band hit. Og vi har, ikkje minst, ei verd utsett for Kaos. Og kven kan ordne opp, tru? Kan det vere vår kjære helt Arial?

Silje E. Fretheim er nominert til Kulturdepartementets debutantpris for denne boka.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Det spørs om ikkje denne passar for meg denne helga :-) Takk!

Aina Basso sa...

Så bra!
Kos deg!

Anonym sa...

Takk skal du ha, Sabina A. Os. Eller var det Europa? Asias nabo? Tjihi :-)

Aina Basso sa...

Å, hurra! Mine første anagram! Takk, Silje! Eg likte nok best Asias nabo, haha!

ASVbib sa...

Heilt enig, den er vel verd å lese. Det er ekstra kjekt at den er nominert til Debutantprisen

Lille søster sa...

Denne skal definitivt leses (men når??)

Aina Basso sa...

Bra! Kanskje i påska? Eller til sommaren? Eller ein eller annan gong du har tid? :)