8. september 2008

Spegelen

– Ser jeg på de unge jeg står nær i dag, opplever jeg det ikke først og fremst som en frihet, men som en frihetskamp der tvilen på om man gjør det rette hele tiden står i kulissene. Det holder ikke å finne seg selv eller være seg selv, en må stå til ansvar for sitt utseende som om det skulle ha vært et produkt en hadde designet selv.

Forfattar Kari Bøge, intervjua i Morgenbladet 5. september 2008.

Ei av dei bøkene eg las flest gongar og som gjorde sterkast inntrykk på meg som tenåring, var Kari Bøges Speilet fanger frå 1986. No er det mange år sidan eg las henne, men ho står framleis tydeleg for meg. Den usikre og harde hovudpersonen Pia, som vil vere som Annie Lennox, den første kjærasten Rune, ei kulde i og rundt hovudpersonen, ei stor usikkerheit, som ei sorg.

Kari Bøge fekk Kultur- og kyrkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur fleire gongar, og mellom anna i 1986 for Speilet fanger. Dette visste eg ikkje før i dag. Det er ikkje slikt ein tenker på når ein er tretten, men eg liker tanken på at boka som var så viktig for meg, også var viktig for andre.

Eg har fleire gongar tenkt at eg må lese omigjen denne boka. Finne ut korleis ho er, med vaksne auge. Er det ei banal og enkel bok, eller ei bok som framleis har noko viktig å formidle?

No tenker eg at eg vil lese denne boka i kveld. Låne henne på biblioteket på veg heim, setje meg og lese. Finne ut kva eg likte som ungdom, kven eg var.
For det handlar jo om meg, òg. Eg som var lesar.

Kanskje blir ein aldri heilt ferdig med bøkene ein elska då ein var yngre.
Dei som trefte noko i ein. Ein nerve.

2 kommentarer:

Lille søster sa...

Dette var en av mine favoritter også, en av de bøkene jeg virkelig husker fra den tiden. Leste også "Morgenfugl og natteravn", om Pias kusine. Flotte bøker.

Aina Basso sa...

Så artig å høyre!
Dei fleste jenter på min alder las Evy Bøgenes, men det syntest eg var drit - eg las Kari Bøge i staden :)