5. mars 2012

Terningkast 5 i Altaposten

Inn i elden har fått si første melding. Eg har ikkje fått meldinga på pdf, men her er iallfall teksten:

HEKSER, DJEVLER OG USKYLD FRA VÅR FORTID

«Mi oppgåve er å finne djevelens disiplar og straffe dei, seier han. Og forhindre at andre lèt seg lokke til same ugudelegdom.»

Aina Basso, som onsdag var med på å åpne Finnmark internasjonale litteraturfestival, tar oss tilbake til en tid da svovellukta lå tung over Øst-Finnmark, en tid da enhver fiende og uvenn var livsfarlig, bokstavlig talt.

Hun tar oss med til et Øst-Finnmark der kvinner og barn ble brent levende på bål, mens sambygdinger sto rundt og så på og håpet at ingen ville beskylde dem eller noen de var glad i for hekseri eller trolldom. Hun tar oss med til Vardø i årene 1621 og 1622.

Gifter seg med futen


Vi følger to unge jenters liv. Først blir vi kjent med Dorothe, en ung jente fra København som blir giftet bort til futen i Øst-Finnmark. Dorothe har levd et beskyttet liv som rikmannsdatter, men familien sliter økonomisk og hun har ikke noe annet valg enn å gifte seg med den velstående futen. Hun blir med ham nordover til Vardø, og vi får et innblikk i reisen nordover, og hvordan hennes første år bosatt i Finnmark fortonte seg.

Elen bor på fastlandet der hun kan se over til Vardø. Moren har fått kallenavnet Kloke Marja, og mange oppsøker henne. Moren er kjent for å ha åpent hus, både for de som trenger en varm kvinne å sove med, og for de som trenger gode råd for alt mellom himmel og jord. Maja kan stoppe blod, og hun lærer denne kunsten bort til datteren. Det skal begge komme til å angre bittert på.

Dorothe og Elen veksler på å ha fortellerstemmen i korte kapitler, og sakte men sikkert blir skjebnen til disse jentene meislet ut.

Biter seg fast

Basso har et nydelig språk, det er fullt av poesi og vare stemninger. Det blir en skarp kontrast til den ufattelige ondskapen mange av kvinnene i Finnmark måtte bøte med livet i møte med.

Inn i elden er blitt en sterk fortelling, der spesielt Elens historie biter seg fast og ikke er så lett å riste av seg. Boka er basert på virkelige hendelser, og det er til og med tatt med utdrag av svarteboka og enkelte spådomsfraser.

Aina Basso (1979) er utdannet historiker og hun debuterte i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. Dette er hennes tredje roman, alle er skrevet på nynorsk og utgitt av Samlaget.

Bok:
Inn i elden
Aina Basso
Samlaget, 220 sider
Terningkast 5

Bokmelding i Altaposten av Solgunn Solli, 2. mars 2012. Les fleire meldingar HER.

4 kommentarer:

Silje sa...

Gratulerer! Det fortjener du. Jeg er ihvertfall veldig enig med anmelder.

Gråbekka`s Blogger sa...

Gratulerer! Må jo lese boka:)

Mrs Bergit sa...

Kjem boka som e-bok?

Aina Basso sa...

Kjekt å høyre!

Om boka kjem som e-bok veit eg ikkje enno.