7. desember 2010

Skapinga

Utsnitt av julekort
Som barn kunne eg pusle i timevis for meg sjølv. Eg teikna, klipte og limte, dekorerte øskjer og laga trolldeigfigurar. Frå tid til anna kan eg framleis få denne trongen til å lage noko. Sjeldnare og sjeldnare med åra, men han finst. Til små barn kan eg finne gleda i å teikne, dei er alltid imponerte, same kor skakt og dårleg komponert det er. Til meg sjølv kan eg lage noko enkelt av ull, hekle eit nytt sjal eller ei hue, og til dei som betyr noko ekstra for meg kan eg lage eit personleg kort, berre fordi eg har lyst til det.

Det finst ei glede i å skape noko. Sjå noko bli til. Sjå ei hue stige fram av ein lang tråd. Sjå eit kort bli til av utklipp frå aviser og blad. Sjå korleis eit kvitt ark kan bli noko heilt anna om ein berre arbeider litt med det. Eit kjærteikn, kanskje. Eller berre ei helsing.

6 kommentarer:

Kathleen sa...

Jeg synes fortsatt det er gøy å tegne! Og det er noe jeg gjør kun for moro. Jeg tegner når jeg hører på radioen/musikk f.eks. Det er avslappende. Og av og til blir det fint nok.

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Nå før jul er det ekstra morsomt å lage fine ting. Jeg er entusiastisk opptatt med å lage søte papirvimpler som man kan henge på juletreet for tiden. I tillegg til strikking av julegaver. Det er veldig stas å lage noe selv, og koselig å gi bort! God førjulstid!

Janicke sa...

Fint innlegg!
Jeg er helt enig med deg - det er noe forløsende ved å skape noe. Jeg får raptuser og broderer.. Gleder meg til å ta frem det hjemmeborderte danske juletreteppe. Det er nesten litt trist å legge gavene oppå.

Se linken, bli i inspirert :-)
http://www.sommerfuglen.dk/shop/juletraestaepper-432c1.html

Aina Basso sa...

Men er det berre damer som driv og puslar med slikt? Kva gjer mannfolka, eigentleg? Modelltog? Frimerkesamling?

Ståle sa...

Tror det å skape noe er utrolig viktig. Er ihvertfall det for meg. Det går litt opp og ned hva jeg skaper, men det å skrive (som for deg) og fotografere er blant de mest gjennomgående ting. Til daglig sliter jeg i byråkratiet, og mye ender opp i store eller små ord som stues vekk eller ender som vedtak ingen i ettertid ser nevneverdig på. Det er d godt å kunne se at noe håndfast eller behagelig kan komme ut av skaperprosessen på fritida. Jeg vet ikke om den trangen hadde vært så sterk hvis jeg levde av å skape.
Hva mannfolk ellers skaper? Like ulikt som det damer skaper, men gjennomgående kanskje mer "røfft"?

Aina Basso sa...

Foto, ja, det er ein klassisk manneaktivitet. Ikkje at kvinner ikkje fotograferer.