24. november 2009

Fotografi av eit husFotografiet av et hjem. To etasjer, en trapp, og det er denne trappen som er husets sjel. Dette er nøyaktig og kan måles, tretten trinn; for hvert trinn du går ned, er det en tilsvarende bevegelse i huset. En dør som slår i, solen i vinduet, skygger og mønsteret av treets blader som bilde på veggen; vind og vinkler, det eneste som lever i huset er et matematisk minne, ingen historier, ingen erindring, bare tall og lys. (Dette lar seg fotografere: det er husets skygge.) Huset har ingen begreper om dem som lever i huset. Figurene kunne like gjerne vært møbler, og akkurat i dette rommet står det et skrivebord. Man skriver, noen skriver. Det er et skriverom. I dette rommet bygges huset. I rommet ved siden av, adskilt av en dør, er bildets negativ, et soverom. I dette rommet rives huset ned. Vi sover verken inne eller ute. De sovende ligger i mellomrommet uten tak og vegger, men med en dør og et vindu, slik er det alltid: søvnen kjenner bare sine egne konstruksjoner. Fotografiet av et hjem er en eksakt gjengivelse av døden. 

Frå Dagbok av Tomas Espedal

Foto: stole ein stad på nettet og personleg manipulert

5 kommentarer:

Akeleiedamen sa...

Jeg har boka "Gå" på nattbordet. Ga den til min mann fjor jul, ga den litt meg selvogså da....Lykke til med arbeid med utkast og fremdriftsplan....!

Mette Moen Baatvik sa...

Jeg har lett etter Dagbok i bokhandler siste dagene. Uten napp. Nå har jeg bestilt den via nett. Håper den kommer FORT! :-)

Aina Basso sa...

Akeleiedamen:
Tusen takk! Eg skal også lese Gå!

Mettemor:
Så bra! Håper du får like stor glede av boka som eg fekk.

Anonym sa...

Har du forresten lest mitt epostintervju med Tomas Espedal i litteraturtidsskriftet Kuiper? Her: http://kuiper.no/tekster/nar-jeg-ikke-skriver-er-jeg-ingenting.html

Aina Basso sa...

Fint intervju!
Les det, folkens!