27. august 2009

Gjennombrotet til Hamsun

Maleri av Alfredo Andersen
I samband med mitt til no daglege verke i Oslo byarkiv, har eg skrive ein liten tekst om Knut Hamsun i tida før og rundt gjennombrotet med Sult i 1890. Dette sjølvsagt fordi det er Hamsun-år i år, og fordi Byarkivet er ein del av Oslo kommune sin Kulturetat.

Om nokon har interesse av å lese min yttarst bokmålske Hamsun-tekst, kan de klikke HER. Det vil kome meir om Hamsuns Kristiania, frå andres pennar, tilknytt denne teksten. Mellom anna bilete frå Kristiania anno 1880-1890, viktige stadar i Sult og meir om ein del av tematikken som blir teken opp i romanen.

Her er eit lite utdrag:

Første del av Sult ble publisert i det radikale tidsskriftet Ny Jord i 1888, signert Af en ukjendt forfatter. Det var Edvard Brandes som antok teksten og publiserte den. En kjent beretning om deres første møte forteller at en nordmann oppsøkte Brandes i redaksjonen i København høsten 1888, og ”naturligvis” hadde han et manuskript i baklommen. Men det var mannen som interesserte Brandes mest til å begynne med. Et mer forkomment menneske hadde han sjelden sett. Ikke bare var klærne slitte, men det ansiktet! Ikke at Brandes var spesielt følsom, men den mannens ansikt grep ham. Brandes tok en titt på teksten Hamsun hadde med, og mente ved første øyekast å vite at det var for langt. Men uttrykket bak forfatterens binokler fikk ham til å ta seg i det. Han fikk ikke til å gi ham et avslag.

Ingen kommentarer: