14. mai 2009

Åttitalet revisited

Eg liker å låne filmar på biblioteket, der har dei jo mykje forskjellig. Ikkje naudsynleg berre dei beste og nyaste filmane, men også til dømes gamle åttitalsklassikarar, som St. Elmo´s Fire. Eg klarte sjølvsagt ikkje motstå freistinga.

Heile filmen er bygd over ein svak metafor som blir nokså keitete avslørt av Billy the Kid, alias Rob Lowe, mot slutten av filmen. Om Sankt Elms eld, som er "en svak duskformet elektrisk utladning fra oppstikkende gjenstander som fjelltopper, tårnspir, lynavledere og mastetopper. Den syns i mørket som et svakt lysende, oppadrettet lysskinn rundt disse gjenstandene - ofte sammen med et sprakende lyd for den som befinner seg tilstrekkelig nær. Fenomenet forekommer når den elektriske feltstyrken, for eksempel på grunn av en nærliggende tordensky, er tilstrekkelig høy. Sankt Elms ild har i folketroen blitt sett som et forvarsel - i blant om gode ting, i blant om forestående ulykker." (Wikipedia)

Men eigentleg handlar filmen om ein typisk gjeng amerikansk filmungdom, som har gått ut av college og prøver å finne sin veg her i livet. Og her møter vi både ein rebelsk og pur ung Demi Moore, ein rebelsk og pur ung (og smellvakker) Rob Lowe, i tillegg til den lett depressive, strevande forfattaren, den ambisiøse og notorisk utru karrierejegaren, den besett forelska jusstudenten, den håplause, dumsnille jomfrua, og den vellykka, kule jenta med dårleg åttitalshår.

Det er igrunnen rart å tenke på at det er tjue år sidan åttitalet. Faktisk snart tretti. Kreisi.

12 kommentarer:

Lille søster sa...

Å, dette var favoritten min ved siden av Breakfast Club! Og jeg var så forelsket i ... hva het han igjen? Ikke Rob Lowe, men han søte.

Lille søster sa...

Han til høyre på bildet.

Anonym sa...

Jeg likte ikke St. Elmos fire. Tror det var fordi nabojentene likte den så godt, og da skulle liksom ikke jeg gjøre det. Men Breakfast club derimot! Omg - hele ungdomstida mi kretset rundt den filmen. Han Judd ett eller annet....han var jeg forelska i!

Lille søster sa...

Hvor ble det egentlig av Molly Ringwald?

Anonym sa...

Her er litt seriøs oppdatering til deg Lille søster:

Molly Ringwald is currently living with her much-younger boyfriend, writer Panio Gianopoulous, and has a child from their union, Mathilda Ereni, who is now two. At the "MTV Movie Awards," she spoke about a sequel to Sixteen Candles, but she looked kind of drunk so we'll assume that she was kidding. She appeared on the "Tony Danza Show" in November 2004 (geez, what do you have to do to get on "Oprah"?), and is still doing stage work, her latest foray being Modern Orthodox, playing opposite Jason Biggs.

(fra nettsiden Whatever happened to people we used to care about) Ha ha!

Aina Basso sa...

Hehe. Flott diskusjon!

Spectatia sa...

Åh, favorittmimring! Jeg sier bare: Judd Nelson - det var lekkerbiten sin, det! Men han har vi vel heller ikke hørt så mye om siden den gang...

Lille søster sa...

Takk for oppdateringen, Knirk!

Aina Basso sa...

Spectatia:
Jaaau, dukka ikkje han opp i ein serie med Brooke Shields: Suddenly Susan? (Innser at har sett for mykje TV3 i studietida.)

Spectatia sa...

Jo, det gjorde han, når du sier det! Jeg hadde et slags svakt minne jeg ikke fikk helt tak i. Jeg vil også minnes at han da hadde mistet litt av sjarmen. Men det er vel ganske uunngåelig, uansett om det beror på ham eller meg eller begge. ;-)

Mari - Escape In A Book sa...

Jeg liker både The Breakfast Club og St. Elmo's Fire. Har førstnevnte på DVD faktisk =O

Judd Nelson var utrolig kjekk på den tiden, men jeg kan ikke helt si at jeg syntes han er like kjekk nå. I alle fall ikke på de bildene hvor han nærmest har dreads og skjegg.

Aina Basso sa...

Har aldri syntest han var særleg kjekk, eg, men så har eg berre sett han i eldre og skjeggete tilstand, òg. Før no.