25. januar 2009

Å skrive ein vinter

Eg liker visst best å skrive om vinteren.
Ikkje å skrive om vinteren, men å skrive om vinteren. Eg liker vinterens estetikk. Den kalde verda mot varme kroppar. Frost mot varm pust. Slike ting. Is som knakar. Is. Istappar. Snø. Rim, knitring. At alt blir kvitt. At alt frys. At det frosne kan smelte.

Det eg skriv på no føregår om sommaren. Det aller meste. Og det som ikkje føregår om sommaren, føregår i byen. Og der blir ikkje vinteren så viktig, så fin å skrive om. Han blir ikkje så sterk i byen, vinteren. Naturen blir ikkje så sterk.

Eg tenkte på dette no fordi eg les Is-slottet av Tarjei Vesaas. Fordi det er berrfrost i boka. Fordi der er is som knakar og smell. Fordi der er hardfrosne marker og vegar. Kvitrima tre.
Og eg tenkte at dette vil eg også skrive. Om denne kalde vinteren.
Men så må eg skrive om sommaren i staden.

Kanskje har det med årstida vi er i no å gjere. Kanskje skriv ein lettare om vinter når det er vinter, lettare om sommar når det er sommar. Det verkar ikkje ulogisk. Samtidig kan eg ikkje seie det heilt sikkert, at det er slik. Ikkje eingong når det gjeld meg sjølv.

7 kommentarer:

Lille søster sa...

Å, dette kjenner jeg meg igjen i! Jeg skriver også best om (i kursiv) vinteren. Det er noe med alt det hvite, det kalde, stille, magiske. Det ligger så mye der å skrive om.

heklehatt leser sa...

Ikke bare det! jeg har tenkt en del på det jeg også. Ikke bare det med vinteren: om kuldesting mot huden, frostrøyk som legger seg som vann i skjerfet. Men om naturen. Det er då godt å skrive om natur(vind, hav, steiner, frost, snø, ild, røyk.) E-l-e-m-e-n-t-e-n-e. Og så godt å lese om det. de vakreste bøkene er de der man KJENNER naturen mot sin egen kropp. Men det jeg skriver på nå foregår i en storby. Og jeg kjenner at jeg savner det. At den storheten jeg ønsker å skrive om ikke finnes der. selv om det er himmel. selv om grus kan knase. det er biler der. elektrisitet. Hauge, Børli, Vesaas: de bodde på landet. de skrev om det nærmeste. Skulle ønske det var der min fortelling lå.

Aina Basso sa...

Ja, det er noko med naturen.
Samtidig er det mange som skriv veldig interessant og godt om byen og storbyen. Ein må kanskje berre leite litt meir, så finn ein elementa der òg?

Monica sa...

Det jeg skriver foregår også i byen. Om sommeren. Æsj. Jeg vil heller skrive om vinter i utmarka. Kanskje uten mennesker, så slipper jeg dialogene også ;)
En rev vil jeg skrive om. Eller en tiur. I alle fall noe som spretter lett og lurt avgårde over skare og frost.

Aina Basso sa...

Det er jo berre å skrive om det! Korfor skriv de om byen når de vil skrive om landet, jenter?! :)

Monica sa...

Fordi jeg kan gjøre det neste gang. ;) Nå er manuset kommet litt for langt til at jeg sånn uten videre klarer å flytte handlingen til et annet sted. Dessuten er byen i mitt tilfelle bare et ullent bakteppe, så det går greit.

Aina Basso sa...

Hehe. Eg skjøner det, altså.
Du får gjere det neste gong, då. Viss du framleis vil!