28. september 2008

Filmtilråding

Vakkert Vinterland
Eg nemnde i går at eg i helga har sett to filmar av filmskaparen Hisham Zaman, nemleg kortfilmen Bawke ("pappa") og langfilmen Vinterland.

Zaman var ferdig utdanna ved Den Norske Filmskolen i 2005, og er prisløna både nasjonalt og internasjonalt for Bawke, ei sterk historie om ein kurdisk far og son på flukt, og om kjærleiken mellom dei og dei vala kjærleiken får ein til å ta.

"Den lille familien i filmen "Bawke" flykter gjennom Europa og vi ser dem gjemme seg under kjørestellet på en lastebil, skitne, slitne og redde. De frykter for å bli oppdaget og sendt tilbake til Irak. Flukten ender på en T-banestasjon i Oslo. Faren får ikke oppholdstillatelse i Norge, men han drømmer om en annen framtid for sønnen sin."

Vinterland er ein herleg, varm film

"om den kurdiske flyktningen Renas som bor alene, langt mot nord, og langt fra hjemlandet. Snart skal han gifte seg med sin spesielt utvalgte prinsesse, Fermesk, en vakker pike fra god famillie som skal komme med fly fra Nord-Irak. Men når Fermesk endelig kommer, ligner hun ikke kvinnen på fotografiene. Og hun er helt annerledes enn han har forestilt seg. Heller ikke han lever opp til hennes forestillinger om drømmemannen. Den første forelskelsens rus er over. Begge angrer. Men nå har de bare hverandre, under samme tak, i vinterlandet."

Hisham Zaman er etter mi meining ein av dei absolutt beste regissørane og filmskaparane i Noreg i dag. Sjå desse filmane! Det fortener du.

2 kommentarer:

Tove sa...

Fekk lyst til å sjå dei!

Aina Basso sa...

Ja, dei er nydelege, begge to! Bawke er nok hakket tristare. Bawke og andre kortfilmar av Zaman finst forøvrig på same dvd-en som Vinterland.