13. august 2008

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf

Lesesirkelboka for september er Selma Lagerlöfs debutroman Gösta Berlings saga frå 1891.

Romanen opnar med orda: ”Endelig sto presten på prekestolen”, og i sentrum for historia står presten Gösta Berling "som på grunn av drukkenskap står i fare for å avsettes fra sitt embede. Fortvilet legger han seg til for å dø i en snøfonn, men blir funnet av den barske og karismatiske majorinnen på Ekeby. Den arbeidssky presten opptas i den brokete skaren av kavalerer som majorinnen holder seg med, og et muntert, sorgløst levesett tar til. Den vakre Gösta setter mange kvinnehjerter i brann, og brenner selv for kjærligheten og kvinnene; han forelsker seg stadig.

Gösta Berlings saga utspiller seg i forfatterens elskede Värmland, og preges av både burlesk humor og dypt alvor. Gjennom hele fortellingen løper en vemodig innsikt i menneskets utilstrekkelighet og kjærlighetens forgjengelighet."
(sitert frå Forlaget Oktobers bokomtale)

I samband med dette har eg fått veldig lyst til å lese dagbøkene til Selma Lagerlöf, og det var særleg denne tredje, som handlar om forfattarens tenår, som appellerte til meg. Dagboka ligg no på salongbordet heime. Så er det berre å skaffe seg lesesirkelboka, også, og setje i gang med lesinga.

5 kommentarer:

Jørn Roeim sa...

Kanskje din neste bok blir en biografisk roman? Om SL, for eksempel?

Aina Basso sa...

Ja, kven veit :)

Spectatia sa...

Å, Gösta Berlings saga er en herlig fortelling! Skal bli spennende å høre hva du synes etterhvert.

Lille søster sa...

Gleder meg veldig til å lese denne boka!

Aina Basso sa...

Spectatia: Eg gler meg til å lese!
lille søster: Denne dagboka er vidunderleg sjarmerande. Gle deg!